Introducere generala īn telefonia VoIP

Ce este telefonia VoIP (pe scurt):
In telefonia VoIP (de la voice over internet protocol), semnalul de voce audio analog este convertit digital si transmis in pachete de date prin internet pana la destinatie unde este convertit inapoi in semnal audio. Conversia intre analog audio si digital poate fi facuta de un calculator PC, laptop (Windows sau Linux) sau de un smart phone, tablet (Android), iPhone, iPad, iPod (Apple) sau de un aparat dedicat numit adaptor telefonic VoIP sau VoIP phone adapter sau ATA sau VoIP Gateway.

Care sunt avantajele telefoniei VoIP ?
- pret mic in raport cu telefonia clasica, la aceeasi calitate sau mai buna (depinde de codecul folosit si setari)
- facilitati suplimentare incluse in pret
- delocalizare geografica

Ce inseamna delocalizare geografica ?
Daca in telefonia clasica erati limitat sa va abonati doar la companiile de telefonie care aveau fizic trase fire de telefon in zona unde locuiti, acum puteti fi abonat la orice companie telefonica VoIP din tara sau din lume. Cum asa ? Pentru ca īn locul firelor dedicate intre centrala telefonica si abonat din telefonia clasica, īn cazul telefoniei VoIP legatura intre centrala si abonat se face prin internet. Prin urmare centrala telefonica la care va conectati prin internet poate fi fizic oriunde: in acelasi oras sau peste ocean pe alt continent. Internetul este o retea globala si notiunea de convorbire telefonica locala īsi pierde sensul: si īn Romania si īn SUA sunteti conectat la acelasi internet.

De ce pretul telefoniei prin internet este mult mai mic ?
In primul rand, la telefonia clasica abonatul suporta toate costurile companiei de telefonie legate de īntinderea si īntretinerea unei retele de fire telefonice pe stalpi sau pe sub pamant de la centrala (si aceasta scumpa) pāna la abonat. La telefonia VoIP acest cost dispare: centrala telefonica e unul sau mai multe calculatoare server si se foloseste reteaua internet existenta, la care abonatul are deja conectat calculatorul personal. Nu exista un alt cost suplimentar - abonamentul internet nu se scumpeste si nici nu se schimba.
In al doilea rand, la telefonia clasica costul unei convorbiri interurbane sau internationale era ridicat datorita costurilor de transport a vocii la distanta; convorbirea trecea din centrala in centrala, prin mai multe companii de telefonie care percepeau fiecare o taxa. Telefonia VoIP foloseste internetul: convorbirile īntre abonati sunt gratuite asa cum un mesaj se transmite gratuit pe internet iar o convorbire interurbana sau internationala cu un numar de telefon clasic "calatoreste" pe internet pana la cel mai apropiat punct de interconectare, de unde devine (inclusiv ca si pret total al convorbirii) locala.


Ce numar de telefon se ofera ?
La telefonia VoIP se ofera un numar de telefon local dintr-o anumita zona doar pentru si din cauza interconectarii cu centralele de telefonie clasica. Aceasta nu inseamna ca abonatul locuieste in zona respectiva: el poate alege un numar de telefon din alt oras sau alta tara. Un motiv ar putea fi ca familia sau toti prietenii care īnca mai folosesc telefonia clasica locuiesc īn alta regiune; aproape sau departe, īn aceeasi tara sau nu, el devine din punct de vedere al telefonului "local" cu ei.

E telefonia Voip GRATIS ?
Telefonia VoIP e gratis in doua cazuri:
1. Intre abonatii la aceasi companie telefonica: dvs, familia prietenii, etc alegeti aceasi companie telefonica VoIP, abonament 0, convorbiri in retea gratuite, cost total 0 (gratis)
2. Fara a va abona la o companie de telefonie VoIP, cu doua solutii:
- 2.1 Apelurile se efectueaza direct intre aparate (point to point) fara intermediar (centrala telefonica) pe baza de adresa IP sau internet address
- 2.2 Cu centrala VoIP proprie, de exemplu prin cumpararea unui aparat centrala telefonica VoIP (ieftin) sau prin folosirea unor programe gratuite cum ar fi Asterisk pentru Linux (open source, free). Tot mai multe companii, mici sau mari, folosesc aceasta ultima solutie care le confera independenta si facilitati cu costuri minime.

Ce facilitati ofera telefonia prin internet VoIP ?
Spre deosebire de telefonia clasica unde se percep taxe suplimentare pentru adaugarea unor servicii optionale precum caller ID, call forward, call transfer, conference si altele, telefonia VoIP vine cu aceste facilitati incluse standard, fara alt cost suplimentar. Deasemenea telefonia VoIP ofera convorbiri gratuite īntre abonatii īn reteaua VoIP.
Pentru comparatie, telefonia clasica e ca o scrisoare: trebuie sa platiti un timbru pentru a o trimite iar daca vreti s-o trimiteti in alta tara timbrul e mai scump; telefonia prin internet e ca si un e-mail pe care-l trimiteti gratis si cu acelasi efort fie la vecinul de peste drum, fie la cineva aflat peste mari si tari...

Citeste si sectiunea de īntrebari frecvente cu raspunsuri de la www.telefonprininternet.com

Magazin online de unde puteti cumpara adaptoare telefonice VoIP